Raspberry Pi en het Internet of Things

De Raspberry Pi is een kleine, goedkope computer waarop relatief eenvoudig sensoren, ledlampjes en actuatoren zoals motortjes aangesloten kunnen worden. Sinds de lancering in 2012 is de Raspberry Pi een groot succes en momenteel is het na Dell en Apple de meest verkochte computer.

De Pi is zeer geschikt voor educatieve doeleinden en er is lesmateriaal ontwikkeld om aan de hand van de Pi de beginselen van computers en digitale technologie uit te leggen.

Het boek, van de hand van ICT-docent Krijn Hoogendorp, is geschikt voor lezers die zelfstandig meer te weten willen komen over de mogelijkheden van de Raspberry Pi, maar bij de keuze van onderwerpen en opdrachten is ook uitgegaan van de ICT-opleiding tot applicatieontwikkelaar (MBO 4).

Het Internet of Things (IoT) is onmiskenbaar een belangrijke ontwikkeling in de gedigitaliseerde wereld. In deze publicatie zal de Raspberry Pi worden gebruikt om te oefenen met de verschillende elementen van een IoT systeem. Na een introductie van Linux en de programmeertaal Python, gaat de lezer aan de slag met Node-RED en MQTT. Ook LoRaWAN en andere netwerken komen aan bod. In veel praktijkopdrachten worden sensoren, actuatoren en microcontrollers, zoals de ESP8266, verbonden met de RPi.

Elk hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd. Na een inleiding van het onderwerp volgt een paragraaf waarin de lezer aan de slag gaat met een eenvoudig ontwerp. Vervolgens zijn er paragrafen waarin verbreding en verdieping van het onderwerp plaatsvindt. Deze verbredings- en verdiepingsparagrafen kunnen worden overgeslagen zonder dat de lezer essentiële informatie mist om de volgende hoofdstukken te begrijpen.

Inhoudsopgave:

 1. Inleiding
 2. Het Internet of Things en de de Raspberry Pi
 3. Linux
 4. Programmeren 1- Python
 5. De GPIO pinnetjes
 6. Programmeren 2 – Python modules
 7. Input en sensoren
 8. Output en actuatoren
 9. Cloud en data
 10. Node-RED
 11. Communicatie met de microcontroller
 12. Netwerken
 13. MQTT
 14. Apps en dashboards
 15. Security
 16. De RPi met Windows 10 als OS
 17. Troubleshooten en meer over RPi hardware

Raspberry Pi en het Internet of Things verschijnt eind van het voorjaar van 2019, maar u kunt nu alvast het boek bestellen!

Een vooraankondiging van het boek is hier te downloaden: link

 

Prijs: 
27,50
ISBN: 
978 90 5752 394 6
Auteur: 
Krijn Hoogendorp
Aantal pagina's: 
250
Jaar van verschijnen: 
2019
Boekcategorie: 
Applicatieontwikkeling
Generiek

Beschikbaar materiaal