Op 14 september vindt de kennisconferentie ‘Meer meisjes in MBO Techniek’ plaats. De conferentie geeft aandacht aan mogelijke veranderingen en praktische oplossingen om steeds meer vrouwelijke studenten op te leiden voor de technische arbeidsmarkt.

Steeds meer meisjes op middelbare scholen kiezen voor technische vakken in het pakket, maar de doorstroom van vrouwen naar het ICT vakgebied blijft nog steeds achter. Volgens Renée Prins van de Stichting HBO-i heeft dat voornamelijk te maken met het stoffige imago van de ICT. Ook het nog altijd heersende idee dat techniek iets voor jongens is blijft een rol spelen.

Om dit vooroordeel te bestrijden is het belangrijk dat meisjes steeds meer kennismaken met techniek en ICT, iets waar middelbare scholen nu nog te weinig aandacht aan schenken. Zo wordt het vak informatica nog altijd niet op iedere school aangeboden, terwijl de groei op de arbeidsmarkt naar ICT’ers stijgt.

In het buitenland lijkt de gendergelijkheid in de ICT groter te zijn. Er zijn daar meer vrouwen werkzaam in de ICT, voornamelijk omdat het vakgebied goed te combineren is met een gezin. Toch kiezen veel Nederlandse scholieren nog altijd voor een studie in de Gezondheidszorg of een ander maatschappelijk vakgebied.

Voor meer informatie over de Kennisconferentie bezoekt u de website van de MBO-Raad.