Het internet of things (IoT) brengt het internet en onze connectiviteit met elkaar en onze apparaten naar een hoger niveau. Tijd dus dat we onszelf, maar vooral ook onze studenten, wegwijs maken in dit innovatieve onderdeel van ICT en techniek.

Het IoT is op zich niets nieuws en altijd onderdeel geweest van de continue ontwikkeling in het vakgebied van zowel ICT als techniek. Denk maar aan de matrix borden die over de snelweg hangen en oplichten als er een file staat. Of de app op onze telefoon waarmee we de deur op slot doen of de thermostaat bedienen.

Toch lijkt de connectiviteit tussen mens en object een steeds groter onderdeel van ons vakgebied te worden en dat weerspiegelt zich in het onderwijs. Zo hebben wij sinds kort twee boeken in ons assortiment die aandacht besteden aan het IoT, namelijk Raspberry Pi en het Internet of Things en Hardware voor ICT support (2de druk).

Daarnaast roept de Hogeschool van Rotterdam een associate degree IoT in het leven. De opleiding wacht nu op toetsing van de accreditatie-instantie NVAO. Coördinatoropleiding Chantal van der Putten verwacht dat er veel vraag is naar de opleiding: ‘Vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit mbo 4-leerlingen die interesse hebben om door te studeren in deze richting. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen van het Grafisch Lyceum en het Techniek College Rotterdam.’

De opleiding betreft logischerwijs een combinatie van ICT en techniek en afgestudeerden kunnen kiezen uit de uitstroomprofielen zorg of industrie. In de zorg kan veel gebruik worden gemaakt van IoT-oplossingen: denk bijvoorbeeld aan een wc-bril die weegt hoe zwaar de persoon is die van het toilet gebruikmaakt en wat zijn vochtbalans is. Maar de regensensoren die ervoor zorgen dat fietsers minder lang hoeven te wachten bij verkeerslichten als het regent is ook een mooi voorbeeld van IoT.

Om deze mooie innovaties te verwezenlijken is het het belangrijkst dat afgestudeerden goed kunnen programmeren. Daar ligt in de opleiding, maar ook in onze IoT boeken dan ook de meeste nadruk op.

Raspberry Pi en het Internet of Things

Hardware voor ICT support (2de druk)