Op het moment bestaat er nog veel onduidelijkheid over Azure in de onderwijsomgeving. Wat belooft dit cloudplatform van Microsoft en wat is er allemaal mogelijk voor het onderwijs? Een korte uiteenzetting.

Onlangs verscheen onze nieuwe uitgave ‘Aan de slag met Azure’. Deze uitgave heeft een tijdelijk karakter en is bedoeld om studenten kennis te laten maken met Azure. Naast demo’s bevat het boek veel opdrachten, zodat de student voornamelijk praktische vaardigheden oefent.

We willen op een aantal pilotscholen nagaan in hoeverre het haalbaar is om met de verschillende onderwijslicenties die Microsoft biedt, zicht te krijgen op cloudoplossingen. ROC's die een pilot willen aangaan zijn nog van harte welkom. Vraag hier uw gratis docentenexemplaar aan.

Wat is Azure?

Om die vraag te beantwoorden is het zinnig om eerst de term ‘public cloud’ te definiëren. Onder public cloud verstaan we alles wat betreft computers en infrastructuur (routers, switches, bekabeling, energievoorziening) dat een bedrijf of jijzelf niet bezit, maar wat bij een zogenaamde cloud provider staat. Een cloud provider is een bedrijf dat deze infrastructuur aanbiedt en waar jij voor betaalt.

Het voordeel hiervan is dat je de benodigde apparatuur niet zelf hoeft neer te zetten. Dat bespaart je een stevige investering en doorlopende kosten aan onderhoud en beveiliging.

De locatie waar al deze servers, switches en routers staan noemen we een datacenter. Azure wordt gevormd door een combinatie van heel veel datacenters die beheerd en gebouwd worden door Microsoft. Azure is de naam die Microsoft gegeven heeft aan de diensten van die datacenters, die worden ingezet om de cloud aan te bieden aan iedereen die dat maar wil.

Wat kun je met Azure?

In het kort: je kunt alles wat je op computergebied zou willen doen ook met Azure doen. Denk aan: een webserver, een database, een website hosten.

Azure in het onderwijs

Microsoft biedt verschillende licenties aan voor het onderwijs, waaronder Azure for Students. Deze gratis licentie geeft studenten toegang tot alle Azure producten en is geschikt voor zelfstudie. Klik hier voor een volledig overzicht van alle mogelijke licenties voor u, uw studenten en uw onderwijsinstelling.

Wilt u meteen aan de slag met Azure in de klas? Bestel dan hier uw gratis docentenexemplaar van onze uitgave ‘Aan de slag met Azure’.