De vraag op de arbeidsmarkt naar Java-programmeurs is groot en lijkt de komende tijd alleen maar toe te nemen. Met al meer dan twintig jaar op de teller kent Java een stabiele basis, terwijl zij door haar open source community alsmaar doorontwikkeld wordt om te voldoen aan de verlangens van de hedendaagse technologie. Voorlopig is Java niet weg te denken uit het ICT vakgebied en blijft het een interessante taal voor programmeurs om in de vingers te hebben.

De grootste reden voor de populariteit van Java is dat de taal platformonafhankelijk is. Programmeurs wordt steeds vaker gevraagd code te schrijven voor applicaties die op meerdere platforms moeten werken. Een taal die platformonafhankelijk is maakt het voor programmeurs mogelijk om voor een programma maar één code te schrijven, in plaats van dat ze een code moeten schrijven voor ieder uniek platform. Daarnaast adviseert Google ontwikkelaars om Android apps in Java te schrijven, waardoor er vraag blijft naar Java-programmeurs.

Omdat Java al zolang in omloop is, gebruiken veel grote organisaties Java, denk hierbij aan banken en verzekeringsmaatschappijen, maar ook aan Google, YouTube, LInkedIn, Amazon en eBay. Daarnaast werkt een code die jaren geleden is geschreven, vaak nog steeds op moderne apparaten en zijn deze codes eenvoudig te updaten om de cybersecurity te waarborgen.

Het leuke is dat de Java-syntax is gebaseerd op de syntax van C en C++. Dit betekent dat programmeurs die al bekend zijn met deze twee talen, in korte tijd ook Java onder de knie kunnen krijgen. Een voordeel van Java is dat de taal gebruikt wordt voor allerlei doeleinden, variërend van videogames tot webapplicaties. Als programmeur kun je met Java dus veel kanten op.

Er wordt verwacht dat Java de komende jaren een belangrijke rol zal blijven spelen, zeker met de nog steeds groeiende ‘cloud’ en het ‘Internet of Things’.

Vraag een gratis docentenexemplaar aan van ons boek Java Quizmaster voor beginners of schrijf je in voor de Masterclass Java!