Nog in 2018 gaat een aantal MBO-scholen certificaten uitreiken aan studenten die een afzonderlijk onderdeel van een opleiding hebben afgerond. De certificaten maken deel uit van pilot ter bevordering van het MBO ideaal ‘leven lang ontwikkelen’.

Het doel van de certificaten is om behalve jongeren, ook werkzoekenden aan te trekken en mensen uit het bedrijfsleven die hun carrière willen uitbreiden. Bepaalde onderdelen van opleidingen worden los aangeboden, zodat mensen zich in korte tijd kunnen omscholen of hun vaardigheden kunnen verruimen. Het behalen van certificaten is alleen mogelijk bij vakken die los van de opleiding een toegevoegde waarde hebben op de arbeidsmarkt.

Scholen die in aanmerking willen komen voor de pilot moeten een samenwerkingsverband aangaan met bedrijven uit de regio, zodat certificaten kunnen worden aangeboden die direct inspelen op de behoeften van het bedrijfsleven. Echter is het niet de bedoeling dat de certificaten enkel één bedrijf of regio dienen, maar dat ze in het hele land waarde hebben.

Scholen moeten zich vóór 15 april inschrijven voor de pilots, zodat ze al in het eerste kwartaal van het schooljaar 2019-2019 de eerste deelopleidingen kunnen aanbieden.

Meer leest u op MBO-Today.nl.