Vorige week ging het Rotterdamse initiatief IT Campus officieel van start. Met dit initiatief hoopt de stad de samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheid te bevorderen, met als doel meer mensen te interesseren voor een opleiding of baan in de IT sector.

Ten opzichte van steden als Amsterdam en Eindhoven loopt Rotterdam mijlenver achter op het gebied van digitale technologie en ICT.  Volgens een artikel in het Financieel Dagblad verblijven er op dit moment weinig IT’ers in de havenstad, met als risico dat bedrijven de stad gaan verlaten wegens een tekort aan IT’ers.

Met de IT Campus moet dit probleem worden opgelost. Zo ambieert het initiatief bijvoorbeeld programmeerlessen te verzorgen voor 50.000 kinderen op Rotterdamse basisscholen en het opzetten van keuzedelen die precies zijn afgestemd op wat bedrijven zoeken. Een belangrijk doel is om het aantal afgestudeerde IT’ers in regio Rotterdam in vijf jaar tijd te verdubbelen van 4000 naar 8000. Het betreft hier studenten aan het Zadkine en Albeda College (beide MBO-scholen die al een samenwerkingsverband zijn aangegaan onder de naam Techniek College Rotterdam) en Hogeschool Rotterdam.

Op het moment is Rotterdam erg afhankelijk van de industrie die in de haven is gevestigd, een economie die zich steeds verder zal digitaliseren. Nog een reden dus voor Rotterdam om haar dienstensector verder te ontwikkelen en aandacht te schenken aan IT-opleidingen.

Al meer dan twintig bedrijven hebben zich verbonden aan de IT Campus, waaronder Betabits en de Rabobank. Gezamenlijk willen ze bijdragen aan het verdubbelen van het aantal Rotterdamse IT-studenten door het aanbieden van bijvoorbeeld baangaranties.

De IT Campus is geen echte campus, maar een bezetting op Heijplaat, een gebied dat zich ontwikkelt tot een vestigingsplaats voor innovatiebedrijven, start-ups en technische opleidingen. De eerste lichting studenten Automotive is er inmiddels van start gegaan, want ook autogarages zijn steeds meer afhankelijk van computers.

Om alle doelen te bereiken heeft de IT Campus de komende tien jaar 100 miljoen euro nodig. 'Als we dit niet doen, dan gaat het fout. In het ergste geval vertrekken bedrijven,' zegt directeur Jeroen Kuyper van Rotterdam Partners, de organisatie die de stad promoot als vestigingsplaats voor bedrijven. De financiering moet voor een derde van de deelnemende bedrijven komen, die dan ook veel zeggenschap hebben over de IT-eisen waaraan toekomstige medewerkers zouden moeten voldoen.