Dat het MBO ICT onderwijs niet altijd aansluit op de arbeidsmarkt is iets waar wij met Stichting Praktijkleren verandering in willen aanbrengen. Maar wij zijn niet de enige. Er duiken steeds meer boeiende initiatieven op die pogen de kloof tussen opleiding en arbeidsmarkt te overbruggen.

Een van deze initiatieven is Codam, een nieuw coding college in het hart van Amsterdam. Codam is erop gericht het talent van studenten volledig tot bloei te laten komen en zo deuren voor hen te openen naar nieuwe mogelijkheden.

Het ROC van Amsterdam werkt nauw samen met de gemeente Amsterdam en verscheidene partners uit het bedrijfsleven aan het project House of Digital. House of Digital streeft naar een betere aansluiting op het bedrijfsleven door de focus te leggen op Cyber Security, Data & Artificial Intelligence, Internet of Things, Blockchain en Hosting Cloud en Software Development. Zo riep zij BIT-Academy in het leven, een moderne MBO opleiding die opleidt tot nog vrij onbekende functies zoals Growth Hacker en UX Designer. House of Digital organiseert in samenwerking met PA Consulting Group bovendien de PA’s Raspberry PI Competitie, die in september van start gaat.

Hogeschool Utrecht bundelde haar krachten met dertig andere bedrijven om een duale HBO cloud-opleiding te starten: de Cloud IT Academy. De academie is bedoeld voor MBO studenten die graag willen werken én doorstuderen voor network-, system-, of cloudengineer. Zo sluiten de afgestudeerde MBO’ers steeds beter aan op de arbeidsmarkt.