Vorig schooljaar verschenen er veel negatieve berichten in het nieuws wat betreft MBO ICT opleidingen. Het onderwijs zou ondermaats zijn, de studenten ontevreden en het bedrijfsleven niet geïnteresseerd in MBO ICT’ers. Gelukkig gaat het hier grotendeels om fabels, zo blijkt uit een recent artikel op IT hub AG Connect.

Alle ophef en negatieve berichtgeving ontstond door onderzoek van Arbeidsmarktkansen.nl en Intelligence Group, die de MBO ICT’ers neerzette als kansloos, vaststelde dat een MBO ICT diploma niets waard is en dat ICT docenten onbekwaam zijn. Volgens AG Connect zijn deze onderzoeken weinig genuanceerd en geven zij geen duidelijk beeld van de realiteit. AG Connect ging in gesprek met ICT werkgevers om uit te zoeken hoe het nu echt zit.

Gerbert Jan Valk, CEO van LindenIT, een jong detacheringsbedrijf voor support- en beheerprofessionals, vertelt AG Connect dat hij al meer dan vijftien jaar plezierig samenwerkt met afgestudeerde MBO’ers. Zijn collega Guido Vervelde merkt op dat het belang van voormalig MBO’ers alleen maar toeneemt. IT-omgevingen worden steeds geavanceerder en er zijn specialisten nodig om deze omgevingen te beheren. LindenIT zegt voor het komende jaar op zoek te zijn naar 200 ICT’ers: “wij schatten mbo-ICT studenten wél op waarde. Al onze professionals worden persoonlijk begeleid en krijgen verdere scholingsopties op maat.”

Ludo Baauw van het Rotterdamse cloudsourcingsbedrijf Intermax vindt het zonde dat het bedrijfsleven soms zo focust op HBO’ers. “Een goede begeleiding van deze [MBO] talenten kan de alsmaar toenemende vraag naar ICT-specialisten op de lange termijn deels invullen.” Intermax heeft altijd vacatures uitstaan voor bijvoorbeeld cloud engineers, security engineers en data analisten. Vacatures die volgens Baauw prima kunnen worden ingevuld door MBO’ers die willen leren en groeien.

Volgens Frank Maas van ROC Flevoland klopt het dat MBO ICT’ers zelden een baan krijgen die perfect aansluit op hun studie. “Maar het is helemaal niet vreemd dat een pas afgestudeerde systeembeheerder eerst op een helpdesk komt te werken. Je bewijst jezelf gaandeweg en het is logisch dat je niet direct de verantwoordelijkheid over alle servers krijgt.”

Daarnaast blijkt dat veel MBO studenten een baan krijgen aangeboden bij het bedrijf waar ze stage lopen, maar er toch voor kiezen om eerst een HBO opleiding te volgen. Een vrije keuze die dus niet gebaseerd is op een gebrek aan arbeidskansen.